3.3.1) De docent toont aan dat hij creatief, kritisch en bewust kan omgaan met actuele media.

Op dit moment maak ik voornamelijk gebruik van mijn mail om ouders en collega's op de hoogte te houden. Met mijn mentorklas heb ik een WhatsApp-groep waarin relevante informatie gedeeld wordt. Aangezien de meeste leerlingen op Instagram zitten, ben ik nog aan het twijfelen of ik een speciaal leraren Instagram account aanmaak waarin ik mijn leerlingen op de hoogte houd. 
 
Verder maak ik gebruik van LinkedIn:
 
 

3.3.2) De docent toont aan inzicht te hebben in de manier waarop de digitale wereld invloed heeft op de opvoeding van jongeren.

Door in gesprek te gaan met mijn leerlingen heb ik - denk ik - een redelijk goed beeld over wat hen bezig houdt. Facebook is een platform dat voor hen alleen door oude mensen gebruikt wordt. Over het algemeen maken ze gebruik van SnapChat, Instagram en Whatsapp. Dit zijn allemaal apps waarin ze contact met elkaar onderhouden. Helaas kan dit ook nog wel eens misgaan, waardoor ik mij onlangs genoodzaakt voelde om hier een aantal mentoruren aan te wijden. Leerlingen geven aan dat ze zich online anders gedragen dan in de klas. De reden die ze hiervoor geven is dat ze zich niet gecontroleerd voelen online (in tegenstelling tot school, waar allemaal leraren ze in de gaten houden). Ik ben wel sterk van mening dat we leerlingen bewust moeten maken van het feit dat ook datgene dat ze online doen uiteindelijk invloed kan hebben op hun offline wereld.
 
 

3.3.3) De docent toont aan dat hij voor leerlingen geschikte en betrouwbare digitale leerbronnen kan selecteren, passend bij hun leeftijd, sociaal- emotionele en morele ontwikkeling.

Voor mijn Engelse lessen maak ik voornamelijk gebruik van de volgende sites:

http://learnenglishteens.britishcouncil.org/

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en

- http://www.bbc.co.uk/newsround

Dit zijn allen sites die gericht zijn op jongere kinderen en tieners. De site die bedoelt is voor 'kids' gebruik ik eigenlijk alleen voor de leerlingen die in de Voorbereidend Voortgezet Onderwijs (VVO) klassen zitten (klassen vóór ze naar jaar 1 gaan). Ik beoordeel naar eigen inzicht of de informatie die ik met ze delen geschikt is en 'age appropriate'. Zo nu en dan overleg ik met een collega hierover; vaak ben ik te bang dat iets misschien te kinderachtig is. Een nadeel van makkelijke Engelse opdrachten is namelijk vaak dat ze ook erg kinderachtig zijn. Ik probeer echt te kijken naar onderwerpen die aansluiten bij hun belevingswereld én bij het hoofdstuk waaruit we op dat moment aan het werken zijn.

 

3.3.4) De docent toont aan dat hij leerlingen bewust kan maken van de meerwaarde en risico’s van internetgebruik + 3.3.5) De docent toont aan dat hij zich bewust is van online pestgedrag en bekend is met de geldende protocollen. 

3.3.6) De docent toont aan dat hij zijn leerlingen bewust om kan laten gaan met de mogelijkheden van internet en sociale media ten behoeve van het eigen leren.

Op mijn school geldt een algemeen telefoonverbod. We zijn ervan overtuigd dat het veelvuldig gebruik van de smartphone (want die hebben de meeste leerlingen) niet goed doet. Zeker op een school als deze, waarin we actief willen werken aan de sociale vaardigheden van de leerlingen willen werken. Dit wordt ook onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek (bron). Om deze reden twijfel ik heel erg of ik dan juist als docent de leerlingen met stimuleren om mij of de school te volgen via Social Media. Van een aantal medestudenten weet ik dat zij gebruik maken van een docenten Instagram. Dit leek mij ook wel een leuk middel, omdat veel leerlingen gebruik maken van Instagram. Ik moet alleen nog kijken of dit meer voordelen heeft dan nadelen, gekeken naar de visie van de school.

Maak jouw eigen website met JouwWeb